Laatumerkit ja sertifikaatit

Hyvää Suomesta

Hyvää Suomesta -merkillä varustettu elintarvike on valmistettu Suomessa suomalaisista raaka-aineista. Loppuotteen kotimaisuusaste lasketaan raaka-aineiden määrästä valmistusreseptin mukaan, ennen esimerkiksi hauduttamista tai paistamista.

Hyvää Suomesta -merkki tarkoittaa numeroina seuraavaa:

  • liha, kala, muna, maito ovat aina 100 % suomalaista

  • yhden ainesosan tuotteet (esim. rypsiöljy, vehnäjauho, hunaja) ovat aina 100 % suomalaista

  • useamman ainesosan tuotteissa raaka-aineista vähintään 75 % on suomalaista

  • lopputuotteen valmistamiseen ja pakkaamiseen tehdystä työstä 100 % on tehty Suomessa


Lähde: Ruokatietoyhdistys

Oiva

Oiva on elintarvikevalvonnan tarkastustietojen julkistamisjärjestelmä, jota koordinoi Ruokavirasto. Oivan mukaisia tarkastuksia tekevät kuntien elintarvikevalvojat ja tarkastuseläinlääkärit valvontasuunnitelman mukaisesti. Oiva-raportti tuo elintarvikealan yritysten valvontatulokset kuluttajien tietoon sitä mukaa, kun elintarvikevalvontaviranomaiset tekevät tarkastuksia.

FSSC 22000

Kiwa on yksi maailman suurimmista testaus-, tarkastus- ja sertifiointialan toimijoista (TIC) ja markkinajohtaja Suomessa. Kiwa on myöntänyt Lagerblad Foodsille sertifikaatin, joka varmentaa, että elintarviketurvallisuuden hallintajärjestelmä täyttää Food Safety System Certification 22000 FSSC 22000 -sertifikaatin.

Sydänmerkki

Sydänmerkki kertoo, että kyseinen tuote tai ruoka-annos on terveyden kannalta parempi vaihtoehto. Sydänmerkki on kehitetty helpottamaan ja nopeuttamaan arkea. Sydänmerkin voivat saada tuotteet, joissa rasvan laatu on hyvää eli pehmeää, suolan ja sokerin määrä on maltillinen ja kuitua reilusti.

Valitsemalla Sydänmerkki-tuotteita teet pieniä, terveyden kannalta edullisia muutoksia ruokavalioon, ilman että joudut perehtymään tuoteselosteisiin tai ravintosisältöihin. Sydänmerkki-järjestelmä perustuu tuoteryhmiin ja niitä on kaiken kaikkiaan yli 50. Jokaisella tuoteryhmällä on omat ravitsemuskriteerit, joissa puututaan terveyden ja ravitsemuksen kannalta olennaisiin seikkoihin. Sydänmerkki on EU:ssa rekisteröity ravitsemusväite ja se on ainoa symboli Suomessa, joka kertoo tuotteen ravitsemuksellisesta laadusta.

Lähde: Sydänmerkki

Avainlippu

Avainlippu kertoo, että tuotteesta vähintään 50 prosenttia on valmistettu tai tuotettu Suomessa. Keskimäärin Avainlippu-tuotteiden kotimaisuusaste on yli 80 prosenttia. Kotimaisuusaste tarkoittaa suomalaisten kustannusten osuutta tuotteen tai palvelun omakustannusarvosta. Laskelmassa otetaan huomioon kaikki tuotteeseen tai palvelun tuotantoon kohdistuvat kustannukset, kuten raaka-aineet, pakkaustarvikkeet ja markkinointi. Yritys voi käyttää Avainlippua myös yleisessä viestinnässään, jos sen liikevaihdosta vähintään 75 prosenttia on Avainlippu-tuotteista tai -palveluista syntyvää.

Lähde: Suomalaisen työn liitto

Valurautapannu

Tuotteet, joilla on valurautapannu -merkki, on valmistettu valurautapannulla.
Valurautapannulla paistetuilla tuotteilla on upea paistopinta.