Aitoja raaka-aineita - Lagerblad Foods

Aitoja raaka-aineita

Aidot raaka-aineet takaavat maistuvat tuotteet

Järkikalaa järvestä - maukas muikku maistuu monille

Muikku on terveellistä järvikalaa, jota mm. WWF suosittelee Kalaoppaassaan. Muikun suosio Suomessa on kasvussa sen hyvien ravintoarvojen ja kotimaisuuden takia. Muikku syntyy Lagerblad Foods Oy:ssä mietityn logistiikan turvin ympäristöä kuormittamatta: eilen Savossa pyydetty muikku on seuraavana aamuna jo Sörnäisissä paistumassa voi öljyn kanssa valurautapannulla. Pieteetillä paistettu ja pakastettu muikku päätyy tukkuliikkeiden kautta asiakkaan lautaselle nopeassa aikataulussa.

Muikku on suomalaisille rakas ruokakala ja se on sisävesien ammattikalastajien tärkein saaliskala. Vuosina 2010-2016 ammattikalastajien muikkusaalis Suomen sisävesillä on vaihdellut 2,5-2,8 miljoonan kilon välissä vuosittain. Paras muikkusesonki alkaa kesäkuussa ja jatkuu mätiaikaan asti eli noin lokakuulle, mutta muikkua pyydetään ympäri vuoden.

Muikku lisääntyy järvien syvänteisiin rajoittuvilla rinteillä ja matalikoilla hiekka-, sora tai somerikkopohjilla. Haukivesi, Puruvesi ja Pihlajavesi sekä muut Savonlinnan vedet ovat kirkkaita ja Saimaan seudulla syntyy parahultaisen kokoinen ja makuinen muikku.

Savosta sörnäisiin

Lagerblad valmistaa pakastettua, valurautapannulla paistettua muikkua kotimaisten à la carte - ja lounasravintoloiden tarpeisiin.

Tuoreet muikut Lagerbladin paistinpannuille tuo Erosen Kala Oy, joka on savonlinnalainen muikunpyyntiin erikoistunut perheyritys.

– Keväällä 2013 kyselimme Helsingin Kauppahallissa, mistä saisimme parhaimmat muikut omaa esivalmistustuotantoamme varten ja moni kauppias kertoi Erosen olevan paras. Näytteet tilasimme kesäkuussa 2013 ja paistaminen aloitettiin heti heinäkuussa. Otimme vertailunäytteitäkin, mutta Erosen muikku erottui selvästi edukseen, kertoo Lagerblad Foods Oy:n tuotantopäällikkö Miika Salonen.

Pitkien perinteiden kalaliike keskittyy muikunpyyntiin ja perheyritysmallin myötä tietotaito pysyy yksissä käsissä. Erosen kalastajat troolaavat vesillä säännöllisesti aamuisin, perkaajat perkaavat tehtaalla ja laittavat muikut kylmään. Saman päivän illalla muikut kuljetetaan kylmässä suoraan Lagerbladin esivalmistuskeittiön, missä ne laitetaan yöksi kylmiöön. Seuraavana päivänä muikut paistetaan.

Kypsä pakastettu muikku on helpottanut asiakkaidemme mahdollisuutta tarjota sitä ruokalistoillansa läpi vuoden. Vuosina 2013-2016 olemme myyneet yli 15 miljoona paistettua muikkua ja menekki tuntuu vaan kasvavan.

Muikut perunamuusin ja tillivoin kera on perinteinen ja suosittu ruoka, edelleen erityisesti sisämaassa. Ekologisuus nostaa päätään perinteiden ohella ja kotimainen kala on siksikin arvossaan. Ajatus puhtaista lähikaloista siivittää muikun ja muikunsyöjien matkaa terveelliseen tulevaisuuteen.

Suomi