Reseptit – Kala

Makoisat reseptit ja käyttövinkit

Lagerbladin kypsät pakasteet ovat käyttövalmiita. Mausta ja muuntele, vaihtele lisukkeita!
Kirjolohipyöryköitä ja persilja-kananmunakastiketta

1,05 kg Lagerblad kirjolohipyörykkä 15 g tuotenumero 8218

Persilja-munakastike:
200 g Knorr Vaalea kastikepohja 2,5 kg
4 dl vettä
1 dl Knorr Kuohu laktoositon 30 % 1 l
5 kpl keitettyjä kananmunia
30 g leikattua persiljaa
valkopippuria ja muskottipähkinää

Tillikurkku:
300 g siivutettua kurkkua
0,5 dl Hellmann´s sitruunavinegrettiä 1 l
20 g leikattua tilliä
suola ja sokeri

Lisäkkeet:
keitettyä tynnyriperunaa

Laita vaalea kastikepohja, vesi ja kuohu kattilaan. Kiehauta sekoittaen. Lisää kananmuna ja persilja. Mausta. Mausta kurkkusiivut sitruunavinegretillä, tillillä, suolalla ja sokerilla. Anna maustua hetken aikaa.

Särkipihvi ruisjauhotuksella, paahdettua varhaisperunaa ja piparjuurta (10:lle)

Lagerblad Särkipihvi 70 g ruisjauhotuksella, tuotenumero 8219 1,4 kg

Paahdetut varhaisperunat:
Varhaisperunoita kuorineen hyvin pestyinä 1,2 kg
Öljyä, suolaa

Varhaisperunoiden valmistus:
Pyörittele kuoripäälliset varhaisperunat kauttaaltaan öljyssä, mausta suolalla. Paahda varhaisperunat 180c uunissa kauniin ruskeiksi ja kypsiksi.

Paahdettu piparjuuri:
Piparjuurta karkeana lastuna 200 g
Voita 20 g
Öljyä ½ dl

Paahdetun piparjuuren valmistus:
Kuumenna voi öljyseos paistinpannulla, lisää joukkoon piparjuuriraaste ja paista ruskeaksi.

Tillivoissa paistettua kurkkua:
Tuorekurkkua kuorittuna ja siemenet poistettuna 500 g
Tilliä hienonnettuna 5 g
Voita 50 g
Sokeria 1 tl
Suolaa

Tillikurkun valmistus:
Leikkaa kuorittu ja siemenetön kurkku puolikuun muotoisiksi viipaleiksi. Kuumenna paistinpannussa voi, lisää joukkoon kurkkuviipaleet ja freesaa hetki. Lisää joukkoon sokeri ja hienonnettu tilli, mausta suolalla.

Tilli-öljy:
Tilliä 1 rku
Öljyä 2 dl
Suolaa

Laita rouhittu tilli syvään sekoituskulhoon, lisää ripaus suolaa. Sekoita sauvasekoittimella öljyn kanssa tasaiseksi mauste öljyksi.

Tarjoilu:
Lisää tilli-öljy kuumien paahdettujen vahaisperunoiden joukkoon. Nosta paahdettu piparjuuri kuumien särkipihvien päälle. Tarjoile kuumien tillikurkkujen kanssa.

KÄRISTETTY JÄRVIKALAMUREKE, PIPARJUURIVOI JA KUKKAKAALIA KOLMELLA TAVALLA ( 10:LLE )

Järvikalamureke 8206 1,8kg
Piparjuuri raastettuna 100g
Voi laktoositon 300g
Kukkakaali kokonainen 3kg
Kuohukerma 1-2dl

Pikkelöintiliemi:
Väkiviinaetikka 2dl
Sokeri hieno 2dl
Vesi 4dl
Suola 1tl

Pikkelöidyt kukkakaalinlehdet:
Mittaa kattilaan kaikki pikkelöintiliemi ainekset ja kuumenna kiehuvaksi. Leikkaa kukkakaalin lehdet ja poista paksuhko kanta. Lisää kukkakaalinlehdet kiehuvaan pikkelöintiliemeen, anna kiehua 2min. Kaada astiaan ja nosta kylmään tekeytymään muutamaksi tunniksi.

Paahdetut kukkakaalin rangat:
Irrota kukkakaalin nuput Leikkaa kukkakaalinrangat viipaleiksi, öljyä ja suolaa. Levitä uunipellille, paahda 200c uunissa kunnes pinta tummuu lähes mustaksi. Tarkista kypsyys!

”poltettu” kukkakaali puree:
Öljyä, suolaa ja sokeroi kukkakaalin nuput. Levitä uunipellille, paahda 200c uunissa kunnes pinta muuttuu lähes mustaksi. Kun kukkakaalin nuput ovat kypsiä, soseuta kuohukerman kanssa pyreeksi. Mausta suolalla.

Käristetty järvikalamureke:
Viipaloi mureke ja paista voi-öljyseoksessa paistinpannulla kauniin ruskeaksi.

Piparjuurivoi:
Lisää murekkeen paiston jälkeen pannulle voi ja raastettu piparjuuri. Anna piparjuuren paahtua miedolla lämmöllä kauniin ruskeaksi. Kokoa annos ja tarjoile kuumana. koristele tillinoksilla.

MUSTAHERUKKASILAKAT

Lupasimme reseptin mustaherukkasilakoista. Tässäpä tämä:

2dl vettä
1dl etikkaa
1dl sokeria
100g mustaherukoita.

Laita kaikki aineet kattilaan ja keitä n. 20min. Voit käyttää liemen sellaisenaan tai paseerata sen. Kaada kuuma liemi jäisten valurautapannulla paistettujen silakoiden päälle. Anna tekeytyä pari päivää kylmässä peitettynä.

Silakat sointuvat kylmään pöytään näin joulun lähestyessä ja muutenkin.

Herkkua tulee myös esim. Paahdetun, voilla sipaistun ruisleivän kyytiin lastattuna seurana vaikkapa vaahdotettua tilli-smetanaa.

PAISTETUT MUIKUT LASIMESTARIN TAPAAN (10 hlölle)

8203 Paistettu muikku 1 kg
Vettä 6 dl
Väkiviinaetikka 3 dl
Sokeri 3 dl
Suola 1 tl
Punasipuliviipale 80 g
Porkkanaviipale 80 g
Maustepippuri kokonainen 15 kpl
Piparjuurilastu 5 g
Laakerinlehti 2 kpl

Mittaa kaikki aineet kattilaan ja keitä n.10min.

Kaada kuuma liemi muikkujen päälle ja anna jäähtyä ennen jääkaappiin laittoa.

Anna maustua kylmässä pari päivää ennen tarjoilua.

PAISTETUT SILAKAT KOHTAA JOULUN (10 hlölle)

8225 Paistettu silakka 1 kg
Vettä 6 dl
Väkiviinaetikka 3 dl
Sokeri 3 dl
Suola 1 tl
Sipuli kuutioituna 50 g
Kanelitanko 2 kpl
Neilikka 10 kpl
Tähtianis 2 kpl
Inkivääri tuorelastuina 15 g
Appelsiininkuori 15 g

Mittaa kaikki aineet kattilaan ja keitä n.10min.

Kaada kuuma liemi silakoiden päälle ja anna jäähtyä ennen jääkaappiin laittoa.

Anna maustua kylmässä pari päivää ennen tarjoilua.

SILAKKALEIPÄSET (10 henkilölle)

20 kpl Lagerbladin paistettuja silakoita
20 palaa ruisleipää

Etikkaliemi: 250 g väkiviinaetikkaa
250 g hienoa sokeria
500 g vettä
250 g hienonnettua sipulia
25 g sinapinsiementä
Keitä liemi kasaan.

Levite:
375 g smetanaa
25 g hienonnettua tilliä
suolaa
mustapippuria
Vaahdota smetana ja lisää tilli sekä suola ja pippuri.

Leikkaa jäiset silakat halki kahteen osaan. Kaada kuuma etikkaliemi pakastettujen silakoiden päälle ja anna niiden marinoitua jääkaapissa 2 vrk. Pursota levitettä ruisleivälle ja asettele silakkafileet sen päälle. Tarjoile lounasleipänä tai pienenä cocktailpalana!

KIRJOLOHIPYÖRYKÄT

Tarjoile kirjolohipyöryköitä raikkaan porkkana-kastikkeen sekä kauden juuresten tai vihannesten kanssa.