Reseptit - Kala | Lagerblad Foods

Reseptit – Kala

Makoisat reseptit ja käyttövinkit

Lagerbladin kypsät pakasteet ovat käyttövalmiita. Mausta ja muuntele, vaihtele lisukkeita!
Paistettu järvikalamureke, ruskistettua piparjuurivoita & Skånen perunat (10:lle)

2 x Järvikalamureke 700 g Lagerblad Foods tuotenumero 8206

Ruskistettu piparjuurivoi:
400 g meijerivoita
100 g piparjuurta raastettuna
2 rkl sitruunamehua
suola

Skånen peruna:
1,3 kg kuutioitua perunaa
200 g sipulia
75 g voita
4 dl ruokakerma
15 g suola
1 laakerinlehti
1 g jauhettua valkopippuria
30 g maizena
15 g kokojyvä-dijonsinappia ja 100 g tuoretta tilliä
Ruskista voi kattilassa. Siirrä ruskistunut voi kylmään kulhoon, jotta paahtuminen loppuu. Juuri ennen tarjoilua kuumenna voi ja lisää joukkoon raastettu piparjuuri, sitruunamehu sekä hiukan suolaa.

Laita voi ja silputtu sipuli kattilaan. Freesaa 10 minuuttia, kunnes sipulit ovat pehmenneet. Lisää ruokakerma ja laakerinlehti, suola ja valkopippuri. Kiehauta ja suurusta maizenalla. Höyrytä pilkotut perunat kypsiksi ja lisää ne kastikkeen joukkoon. Viimeistele juuri ennen tarjoilua sinapilla ja leikatulla tillillä.

Leikkaa järvikalamureke kymmeneksi pihviksi. Paista pannulla voissa kauniin ruskeiksi ja kuumenna 160 asteisessa uunissa 15 minuutin ajan.

Kokoa annos ja raasta lopuksi tuoretta piparjuurta päälle.

Haukikvenellit rapukastikkeessa ja mummon kurkkuja (10:lle)

Lagerblad Foods Haukikvenellit 40 g, tuotenro 8229, 1,5 kg

Rapu / hummerikastike:
Valmista kastiketta 1,5 litraa

Voitele uunivuoka, lisää jäiset haukikvenellit ja kaada kastike päälle, peitä kannella. Laita esilämmitettyyn 150c uuniin ja lämmitä n. 20 – 30 min.

Mummon kurkut:
Väkiviina etikkaa 1 dl
Sokeri hieno 2 dl
Sinapin siemen 10 g
Mittaa kaikki aineet kattilaan ja anna kiehua n.5 min, jäähdytä kylmässä

Kurkkua ohuena viipaleena 500 g
Tilliä hienonnettuna 1 ruukku
Yhdistä jäähtyneeseen liemeen ja anna maustua yön yli kylmässä

Tilliperunat:
Käsin muotoiltua perunaa 30 kpl
Meijerivoita 50 g
Tilliä hienonnettuna 1 ruukku

Kypsennä perunat höyryssä, sulata voi kattilassa. Pyöräytä kypsät perunat voisulassa ja lisää tilli

Kirjolohi-silakkamurekepihvi & punajuuri-ohratto

Tarjoile uutuus Kirjolohi-silakkamurekepihvi maukkaan punajuuri-ohraton sekä juurisellerikastikkeen kera. 

Salottisipuli kuorittuna1 kpl
Punajuuri kuorittuna1 kpl (n. 100 g)
Ohrasuurimoita100 g
Kalalientä5 dl
Voita15 g
Suolaa½ tl
Pippuria rouhittuna

Liota ohrasuurimoita kylmässä vedessä noin tunnin ajan. Kaada suurimot siivilään ja huuhdo ne kylmällä vedellä. Kuutioi salottisipuli ja kuullota voissa kattilassa. Raasta punajuuri hienolla terällä. Lisää valutetut ohrasuurimot ja puolet kalaliemestä kattilaan ja kypsennä miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen. Lisää lientä vähitellen ja hauduta kypsäksi. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää lopuksi raastettu punajuuri ohrattoon, laita kansi päälle ja anna tekeytyä. Tarkista maku ja tarjoile!

Ruisjauhotettu silakkamurekepihvi, smetanassa haudutettua punajuurta & rapeaa selleriä (10:lle)

Lagerblad Foods silakkamurekepihvi 70 g tuotenro 8216, 20 kpl

Kuorittu juuriselleri 300 g
Kuorittu punajuuri 800 g
Arla Smetana 800 g
Kuutioitu suolakurkku 80 g
Hunajaa 60 g
Raastettu piparjuuri 40 g
Suolaa ja pippuria

Rapea selleri: Leikkaa juuriselleri mandoliinilla ohuiksi suikaleiksi. Kuivaa suikaleet. Kuumenna öljy 180 asteiseksi ja friteeraa suikaleet rapeiksi. Nosta paperin päälle valumaan ja mausta suolalla.

Smetana-punajuuret: Paahda pilkotut punajuuret 180 asteisessa uunissa 25 minuuttia tai kunnes ovat kypsiä. Laita smetana, suolakurkut ja hunaja kattilaan. Kiehauta ja mausta. Lisää kypsät punajuuret ja kiehauta.

Kuumenna silakkamurekepihvit 140 asteisessa uunissa 15 minuuttia.

Kokoa annos ja koristele lehtipersiljalla.

Kirjolohipyöryköitä ja persilja-kananmunakastiketta

1,05 kg Lagerblad kirjolohipyörykkä 15 g tuotenumero 8218

Persilja-munakastike:
200 g Knorr Vaalea kastikepohja 2,5 kg
4 dl vettä
1 dl Knorr Kuohu laktoositon 30 % 1 l
5 kpl keitettyjä kananmunia
30 g leikattua persiljaa
valkopippuria ja muskottipähkinää

Tillikurkku:
300 g siivutettua kurkkua
0,5 dl Hellmann´s sitruunavinegrettiä 1 l
20 g leikattua tilliä
suola ja sokeri

Lisäkkeet:
keitettyä tynnyriperunaa

Laita vaalea kastikepohja, vesi ja kuohu kattilaan. Kiehauta sekoittaen. Lisää kananmuna ja persilja. Mausta. Mausta kurkkusiivut sitruunavinegretillä, tillillä, suolalla ja sokerilla. Anna maustua hetken aikaa.

Särkipihvi ruisjauhotuksella, paahdettua varhaisperunaa ja piparjuurta (10:lle)

Lagerblad Särkipihvi 70 g ruisjauhotuksella, tuotenumero 8219 1,4 kg

Paahdetut varhaisperunat:
Varhaisperunoita kuorineen hyvin pestyinä 1,2 kg
Öljyä, suolaa

Varhaisperunoiden valmistus:
Pyörittele kuoripäälliset varhaisperunat kauttaaltaan öljyssä, mausta suolalla. Paahda varhaisperunat 180c uunissa kauniin ruskeiksi ja kypsiksi.

Paahdettu piparjuuri:
Piparjuurta karkeana lastuna 200 g
Voita 20 g
Öljyä ½ dl

Paahdetun piparjuuren valmistus:
Kuumenna voi öljyseos paistinpannulla, lisää joukkoon piparjuuriraaste ja paista ruskeaksi.

Tillivoissa paistettua kurkkua:
Tuorekurkkua kuorittuna ja siemenet poistettuna 500 g
Tilliä hienonnettuna 5 g
Voita 50 g
Sokeria 1 tl
Suolaa

Tillikurkun valmistus:
Leikkaa kuorittu ja siemenetön kurkku puolikuun muotoisiksi viipaleiksi. Kuumenna paistinpannussa voi, lisää joukkoon kurkkuviipaleet ja freesaa hetki. Lisää joukkoon sokeri ja hienonnettu tilli, mausta suolalla.

Tilli-öljy:
Tilliä 1 rku
Öljyä 2 dl
Suolaa

Laita rouhittu tilli syvään sekoituskulhoon, lisää ripaus suolaa. Sekoita sauvasekoittimella öljyn kanssa tasaiseksi mauste öljyksi.

Tarjoilu:
Lisää tilli-öljy kuumien paahdettujen vahaisperunoiden joukkoon. Nosta paahdettu piparjuuri kuumien särkipihvien päälle. Tarjoile kuumien tillikurkkujen kanssa.

KÄRISTETTY JÄRVIKALAMUREKE, PIPARJUURIVOI JA KUKKAKAALIA KOLMELLA TAVALLA ( 10:LLE )

Järvikalamureke 8206 1,8kg
Piparjuuri raastettuna 100g
Voi laktoositon 300g
Kukkakaali kokonainen 3kg
Kuohukerma 1-2dl

Pikkelöintiliemi:
Väkiviinaetikka 2dl
Sokeri hieno 2dl
Vesi 4dl
Suola 1tl

Pikkelöidyt kukkakaalinlehdet:
Mittaa kattilaan kaikki pikkelöintiliemi ainekset ja kuumenna kiehuvaksi. Leikkaa kukkakaalin lehdet ja poista paksuhko kanta. Lisää kukkakaalinlehdet kiehuvaan pikkelöintiliemeen, anna kiehua 2min. Kaada astiaan ja nosta kylmään tekeytymään muutamaksi tunniksi.

Paahdetut kukkakaalin rangat:
Irrota kukkakaalin nuput Leikkaa kukkakaalinrangat viipaleiksi, öljyä ja suolaa. Levitä uunipellille, paahda 200c uunissa kunnes pinta tummuu lähes mustaksi. Tarkista kypsyys!

”poltettu” kukkakaali puree:
Öljyä, suolaa ja sokeroi kukkakaalin nuput. Levitä uunipellille, paahda 200c uunissa kunnes pinta muuttuu lähes mustaksi. Kun kukkakaalin nuput ovat kypsiä, soseuta kuohukerman kanssa pyreeksi. Mausta suolalla.

Käristetty järvikalamureke:
Viipaloi mureke ja paista voi-öljyseoksessa paistinpannulla kauniin ruskeaksi.

Piparjuurivoi:
Lisää murekkeen paiston jälkeen pannulle voi ja raastettu piparjuuri. Anna piparjuuren paahtua miedolla lämmöllä kauniin ruskeaksi. Kokoa annos ja tarjoile kuumana. koristele tillinoksilla.

MUSTAHERUKKASILAKAT

Lupasimme reseptin mustaherukkasilakoista. Tässäpä tämä:

2dl vettä
1dl etikkaa
1dl sokeria
100g mustaherukoita.

Laita kaikki aineet kattilaan ja keitä n. 20min. Voit käyttää liemen sellaisenaan tai paseerata sen. Kaada kuuma liemi jäisten valurautapannulla paistettujen silakoiden päälle. Anna tekeytyä pari päivää kylmässä peitettynä.

Silakat sointuvat kylmään pöytään näin joulun lähestyessä ja muutenkin.

Herkkua tulee myös esim. Paahdetun, voilla sipaistun ruisleivän kyytiin lastattuna seurana vaikkapa vaahdotettua tilli-smetanaa.

PAISTETUT MUIKUT LASIMESTARIN TAPAAN (10 hlölle)

8203 Paistettu muikku 1 kg
Vettä 6 dl
Väkiviinaetikka 3 dl
Sokeri 3 dl
Suola 1 tl
Punasipuliviipale 80 g
Porkkanaviipale 80 g
Maustepippuri kokonainen 15 kpl
Piparjuurilastu 5 g
Laakerinlehti 2 kpl

Mittaa kaikki aineet kattilaan ja keitä n.10min.

Kaada kuuma liemi muikkujen päälle ja anna jäähtyä ennen jääkaappiin laittoa.

Anna maustua kylmässä pari päivää ennen tarjoilua.

PAISTETUT SILAKAT KOHTAA JOULUN (10 hlölle)

8225 Paistettu silakka 1 kg
Vettä 6 dl
Väkiviinaetikka 3 dl
Sokeri 3 dl
Suola 1 tl
Sipuli kuutioituna 50 g
Kanelitanko 2 kpl
Neilikka 10 kpl
Tähtianis 2 kpl
Inkivääri tuorelastuina 15 g
Appelsiininkuori 15 g

Mittaa kaikki aineet kattilaan ja keitä n.10min.

Kaada kuuma liemi silakoiden päälle ja anna jäähtyä ennen jääkaappiin laittoa.

Anna maustua kylmässä pari päivää ennen tarjoilua.

SILAKKALEIPÄSET (10 henkilölle)

20 kpl Lagerbladin paistettuja silakoita
20 palaa ruisleipää

Etikkaliemi: 250 g väkiviinaetikkaa
250 g hienoa sokeria
500 g vettä
250 g hienonnettua sipulia
25 g sinapinsiementä
Keitä liemi kasaan.

Levite:
375 g smetanaa
25 g hienonnettua tilliä
suolaa
mustapippuria
Vaahdota smetana ja lisää tilli sekä suola ja pippuri.

Leikkaa jäiset silakat halki kahteen osaan. Kaada kuuma etikkaliemi pakastettujen silakoiden päälle ja anna niiden marinoitua jääkaapissa 2 vrk. Pursota levitettä ruisleivälle ja asettele silakkafileet sen päälle. Tarjoile lounasleipänä tai pienenä cocktailpalana!

KIRJOLOHIPYÖRYKÄT

Tarjoile kirjolohipyöryköitä raikkaan porkkana-kastikkeen sekä kauden juuresten tai vihannesten kanssa.

Suomi