Keittiömestarin blogi

Keittiömestarin fiiliksiä keittiöstä

Keittiömestari Timo Luotonen kirjoittaa tälle palstalle ajatuksia ruoasta ja ruoanlaitosta. Ideoita ja inspiraatiota, vinkkejä ja tarinoita!

Mitä on ruoka? Se on fiilistä. Näin itse sen koen. Ihminen ei näe totuutta vaan totuus on se, minkälaisena ihminen sen näkee. Tämän takia makuasioista pitää kiistellä. Oma suu ja maukuaisti on paras tuomari.

Itse olen aloittanut ruoan parissa 16-vuotiaana Turussa. Pääsin kölviksi eli keittiöharjoittelijaksi. Tämäkin ammattikunta on nykyään kuopattu. Sääli. Tuolloin paras tapa päästä jyvälle ammattikeittiötyöskentelystä oli mennä kölviksi. Kölvi oli keittiön nopein eläin, kuten siihen aikaan kokit leikkisästi sanoivat.

Minulla on ollut onni työskennellä suurien ja ammattitaitoisten ihmisten kanssa erityyppisissä paikoissa. Ruoan laittamisen taito on rakentamista. Mitä vahvemmat perustat, sen kestävämpi rakennus. Kaikki lähtee nollasta, kukaan ei synny kauha kädessä. Kaikki eivät halua olla kokkeja, mutta kaikilla on suhde ruokaan.

Tuon todella lyhyesti asiani esiin. Tärkeintä tällä hetkellä työelämässäni on Lagerblad Foods, jota olen ollut perustamassa. Yksityiselämässäni tärkeää on perhe ja harrastukset. Balanssi ja harmonia kaiken kesken on taitolaji, joka täytyy opetella. Sen pohjalta syntyvät myös ruoan suhteen käyttövinkit ja kokeilut: ”Kun kaikki osa-alueet ovat kunnossa, lopputuloksena on nälätön perhe”.

Tällä palstalla haluan kertoa omia näkemyksiäni arkiruoanlaitosta, jossa vinkki on joskus helpottava tekijä. Tarkoituksena ei ole opettaa vaan kannustaa. Vinkin tarkoitus on herättää ajatuksia, josta saattaa seurata toimintaa.

Fiiliksellä kohti huikeutta!
Timo Luotonen

Fiiliksiä keittiöstä