Vastuullisuutta ja kestävää kehitystä ratkotaan yrityksissä läpi Suomen - Lagerblad Foods

Vastuullisuutta ja kestävää kehitystä ratkotaan yrityksissä läpi Suomen

Lagerblad Foods on parikymmentä vuotta sitten kokkien perustama yritys. Kuvassa kehitystiimi: asiantuntijamyyjä, chef Nicklas Grundström (vas.) johtaja, myynti & tuotekehitysvastaava, keittiömestari Timo Luotonen sekä keittiömestari Toni Skog.

Lagerblad Foods on parikymmentä vuotta sitten kokkien perustama yritys. Kuvassa kehitystiimi: asiantuntijamyyjä, chef Nicklas Grundström (vas.) johtaja, myynti & tuotekehitysvastaava, keittiömestari Timo Luotonen sekä keittiömestari Toni Skog.
Emme pelasta maailmaa yksin, mutta ei ainakaan tarvitse tulla nillittämään, että ette tehneet mitään.

Timo Luotonen, Lagerblad Foods

Vastuullisuutta ja kestävää kehitystä ratkotaan yrityksissä läpi Suomen. Yksi yrityksistä on helsinkiläinen ravintoloihin ja mm. kuntien henkilöstöravintoloihin ruokatuotteita valmistava Lagerblad Foods.

He muistuttavat, että on mahdotonta julistaa, että valmista tuli –tavoitteisiin pääsy on atkuva prosessi. Kestävä kehitys on tekoja, ei pelkkää puhetta.

– Olemme ujoja ja kainoja. Emme halua esiintyä profeetallisena organisaationa. Ensin teemme ja sitten vasta puhumme. Se, että olemme määritelleet ohjelman, jonka mukaan toimimme joka päivä, toiminee esimerkkinä. Jos kaltaisemme pieni yritys siihen pystyy, siihen pystyy kuka tahansa, Timo Luotonen sanoo ja jatkaa:

– Olemme rouhean kotikutoinen yritys, valmistamme kokkien tekemää ruokaa. Meidän pitää voida seistä sen takana, mitä sanomme ja teemme. Ulkopuolelta opiskeltuja lauseita emme pysty edes toistamaan. Emme me yksin maailmaa pelasta, mutta ei ainakaan tarvitse tulla nillittämään, että ette edes tehneet mitään.

Taustalla ovat YK:n ilmasto-ohjelman kiteyttämät, kestävän kehityksen 17 kohdan tavoitteet. Lagerblad Foods on tunnistanut viisi tavoitetta, joihin sillä on suurin mahdollisuus vaikuttaa toiminnassaan.

Osa tavoitteista liittyy ilmastotoimiin kuten valikoiman uusiin kasvipainotteisiin tuotteisiin ja hävikin minimointiin, osa sosiaalisesti kestävään kehitykseen kuten tuottajasuhteisiin sekä henkilökunnan hyvinvointiin. Hävikin minimointi ja Ei Nälkää -periaatteen kohtaamiseen kuuluu sekin, että Lagerblad Foods toimittaa ylijäämät Hurstin ruoka-avulle.

– Aina on jokin selitys, ettei tarvitse ryhtyä puheista tekoihin: vastuullisuus teettää liikaa työtä, tai on liian monimutkaista. Kun on halua, olemme nopeita oppimaan, ja kun uskomme johonkin, olemme valmiita tekemään. Mikään ei ole heti valmista, mutta suunta on selvä, Luotonen kertoo.

Lagerblad on käytössä ilmastomittari, joka kertoo raaka-aineiden tuottamat päästöt. Yhtiö on tuonut nopeasti asiakkaiden tarpeisiin lisää kasvis- ja vegaanituotteita. Lihatuotteiden osalta lagerbladilaiset keskittyvät laatuun ja lihan alkuperään. Laatulupaukseen on helppo uskoa, sillä Lagerbladin perustamisen takana ovat pitkän linjan ravintolakokit. – Kokille on pahinta, jos ruoka jää lautaselle, koska se ei maistu. Ruoan hyvä maku on paras tapa ehkäistä ruokahävikkiä. Maistuva ruoka syödään. Mauton ruoka menee jätteisiin, Timo Luotonen muistuttaa.

Ruoka ja ruoan tuotanto ovat keskeinen osa-alue kasvihuonekaasujen tuottajina liikenteen ja energian ohella. Suomessa kotitalouksien ruokahävikki on vuodessa 120–160 miljoonaa kiloa, eli 20–25 kiloa henkeä kohden. Muun ruokaketjun (alkutuotanto, teollisuus, kauppa, ravintolat) ruokahävikki on 280–340 miljoonaa kiloa vuodessa.

Oleellista on myös se, että yrityksissä ei nysvätä vain omissa nurkissa vaan osallistutaan yhteisiin projekteihin. Harvassa yrityksessä kaikki viisaus asuu omien seinien sisäpuolella.

–Yhdessä tekemisen idea on se, ettei ole kilpailijoita, on yhteistyökumppaneita, Timo Luotonen huomauttaa.

Lagerbladille tällainen projekti on ollut mm. yhdessä John Nurmisen Itämeri-säätiön kanssa toteutettu Itämeri liemessä -hanke, jossa parannetaan Itämeren tilaa käyttämällä roskakalaksi leimattua särkeä ravintona, koska särki sitoo itseensä ylimääräisiä ravinteita. Lagerblad kehitti maistuvan särkipihvin, joka on levinnyt henkilöstöravintoloiden pöytiin.

– Yhteistyö synnyttää uusia tuotteita, jotka otamme tuotantoon oman valikoimamme oheen. Emme kilpailuta tavarantoimittajia jatkuvilla hintahuutokaupoilla. Periaate on, että yhteistyön täytyy olla kaikille osapuolille kannattavaa, Timo Luotonen sanoo.

Lagerbladin valikoimissa ovat myös metsiemme riistaa, sieniä, poroa ja marjatuotteita sisältäviä tuotteita. Lagerblad Foods osoittaa, että teollisen tuotannon ei tarvitse olla mautonta tai persoonatonta, tai että laatu ja maku tuotaisiin ruokaan raaka-aineen ulkopuolelta.

– Käyttämämme raaka-aineet ovat samoja kuin kotikeittiöissä. Yhä useammin uudet tuotteet ovat kasvispohjaisia, jopa vegaanisia. Mutta jotta ruoassa olisi kunnolla makua, useimmin ne ovat lakto-ovoa. Uskomme sekasyömisen voimaan, emme totalitaarisiin valintoihin. Mitä tahansa teemmekin, ruokaan liittyy aina makua ja ruoka pakastetaan heti tuoreeltaan, markkinoinnista vastaava Heidi Lerche kertoo.

– Tällä hetkellä lihatuotteittemme lihapitoisuus on suuri. Jos lihan osuutta saadaan pienennettyä, vaikka kasvisten avulla ilman, että menetämme makua, se on iso juttu ilmaston kannalta, Timo Luotonen hehkuttaa.

Heidi Lerche muistuttaa vielä, että ”vastuullisuus on toiminnan lähtökohta, ei enää lisäarvo”.

– Kun kolmen, neljän vuoden kuluttua olemme uuden tehtaan rakentamisen kynnyksellä, otamme kunnon askeleet energian säästössä. Nyt vanhan talon ratkaisut ovat annettuja.

Tähän Timo Luotonen vielä lisää:

– Teemme sen, minkä lupaamme.

Kasviskofta, kukkakaali-taboulleh ja musta valkosipuli-creme.

Teksti: Eeropekka Rislakki
Kuvat: Lagerblad Foods

Suomi

Charter Oak - Welcome is an amazing banking institution. They offer some of the best interest rates and have an attentive customer service team. I have been with them for a few years now and they always make sure to go above and beyond my needs. Highly recommended!