Saaristomeren särkeä lautaselle!

Kuluneen vuoden aikana olemme saaneet olla mukana hienossa hankkeessa. John Nurmisen Säätiön lähikalahankkeen tavoitteena on parantaa Saaristomeren tilaa poistamalla merestä merkittävä määrä ravinteita särkikalaa kalastamalla. Hanketoiminta tähtää eettisen lähiruuan tuottamiseen ja sen suosion lisäämiseen. Samalla edistetään vain vähän ruokakalana käytetyn kotimaisen särjen käyttöä suurkeittiöissä.

Lähikalahankkeessa olemme tehneet yhteistyötä John Nurmisen Säätiön ja ravintolapalveluyhtiö Palmian kanssa. Tänä syksynä Palmia otti pääkaupunkiseudulla ruokalistoilleen valmistamamme särkimurekepihvit.

Klikkaa alta videoon, jossa kerrotaan lisää lähikalahankkeesta, särjen kalastuksesta ja särkimurekepihvien valmistuksesta:

Särjen matka ruokapöytään

Särkipihvejä ”isoäidin keittiöstä”

PALMIAN ruokalistoille tulevat särkimurekepihvit valmistaa helsinkiläinen Lagerblad Foods.

”Teimme kuusi erilaista versiota särjestä. Palmia valitsi kaksi, joiden reseptit yhdistämällä saatiin lopullinen tuote”, kertoo yhtiön myynti- ja kehitysjohtaja Timo Luotonen.

Lähtökohtana oli Palmian antama aihe ”isoäidin keittiö”.

”Se on selkeä ja helppo ymmärtää. On turha tehdä yksinkertaisesta asiasta liian monimutkaista”, Luotonen sanoo.

Pääosassa ovat särki ja kotimaisuus. Suurtalouskeittiöissä tärkeitä kriteereitä ovat myös muun muassa ravitsemuksellisuus, lisäaineettomuus ja suolan määrä. ”Mutta maistua pitää”, Luotonen painottaa.

Pihvit paistetaan voissa valurautapannulla. Kypsennyksen jälkeen ne pakastetaan.

SUOMALAISTEN kiinnostus särkikaloihin on kasvussa. ”Roskakalasta puhuminen ei oikein herätä ruokahalua. Nyt puhutaan puhdistuskalastuksesta”, Luotonen sanoo.

”Ja kun ihmiset pääsevät maistamaan, he huomaavat, että tämähän on hyvää.”

Lähde: Helsingin Sanomat 22.5.2016

Lue koko juttu täältä:

Saaristomeren särjistä eettistä lähiruokaa suurkeittiöihin – pääkaupunkiseudulla Palmia ottaa särjet ruokalistalle syksyllä

Viimeisimpiä kuulumisia lähikalahankkeesta John Nurminen Säätiön sivuilta:

Lähikalahanke mukana Sitran kiertotalousohjelmassa